Ez a könyv, amit most átnyújtunk Önnek Vendéglátó gazdálkodás címmel, a 11561-16 Gazdálkodási ismeretek modul témakörei, valamint a 11536-16 Marketing a vendéglátásban
modulból a „Vendéglátó gazdálkodás elmélete” és a „Vendéglátó gazdálkodás gyakorlata”
tantárgyak, továbbá a 10045-12 Gazdálkodás modul „Vendéglátó gazdálkodás” és „Szakmai
számítások” tantárgyak alapján dolgozza fel a vállalkozásokat érintő gazdálkodási ismereteket.
A szakács, cukrász, pincér, vendéglátó-üzletvezető, fogadós, vendéglátás szervező, valamint a vendéglátásszervező-pincér mellék-szakképesítés képzésében résztvevőket a szakmájuk gyakorlásához szükséges gazdasági ismeretekkel ismerteti meg. A könyv a szakgimnáziumok részére a vendéglátás szervező főszak pincér mellék-szakképesítéshez kifejlesztett kerettantervi követelmények felépítése szerint tárgyalja témaköreit.
A könyvben a definíciók álló, kövér betűtípussal szedettek.
Az eltérő betűtípus szélesebb tudásanyagot jelez, így azt a téma iránt mélyebben érdeklődőknek
ajánljuk.
A tankönyv első – I. Vendéglátó gazdálkodás elmélete – részében olyan szükséges ismereteket
tárgyal, amelyek nélkülözhetetlenek a vendéglátó szakközépiskolai (szakács, pincér, cukrász,
fogadós), szakgimnáziumi: vendéglátás szervező valamint a vendéglátásszervező-pincér mellék szakképesítéssel gazdasági alapismereteinek elsajátításához.
Bemutatja a gazdálkodás alapfogalmait, ismerteti annak körfolyamatát. Megismertet a piac fogalmaival, szereplőivel, a piaci versennyel. A vállalkozások gazdálkodásának megértéséhez
a vállalkozások és a háztartások, valamint a vállalkozások és az állam kapcsolatrendszerébe
is betekintést nyújt.
Megismertet a vendéglátásban kötelezően alkalmazott ügyviteli ismeretekkel – az adatkezeléssel, a bizonylatokkal, azok kiállításának szabályaival, a különböző szerződéstípusokkal.
Foglalkozik a vendéglátás személyi feltételeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos törvényi
előírásokkal, valamint a létszám- és bérgazdálkodással. A vállalkozások egyik legnagyobb
költsége az élőmunka, a munkaerő bérköltsége és ennek vonzatai a közterhek,
valamint az ehhez szorosan kapcsolódó létszámgazdálkodás. A könyv egyszerű példákon
keresztül mutatja be az ezekhez kapcsolódó számításokat, az alkalmazott képleteket.
Megismertet a vállalkozás vagyonával, információt közöl, hogy melyek azok a vagyonelemek,
amelyekkel el lehet indítani egy vállalkozást, valamint ezzel a vagyonnal hogyan
érdemes (kell) gazdálkodni, mikor, hogyan kell felmérni, megállapítani a vagyon nagyságát,
értékét.
Eligazítást ad a vagyon nyilvántartásáról, valamint a béreknek és a többi költségnek
a gazdálkodásra gyakorolt hatásáról.
Ismerteti a pénzügyi kapcsolatok fontosságát, a vállalkozások fi nanszírozási lehetőségeit,
tájékoztat a pénzintézeti rendszer tagolásáról, a bankrendszer típusairól, valamint a tőzsdei ügyletek formáiról.
A második – II. Vendéglátó gazdálkodás gyakorlata – részben a könyv ismerteti
– a vendéglátással kapcsolatos tevékenységek gazdasági számításait
– a statisztika alapfogalmait
– a viszonyszámok kiszámítását, értelmezését
– a vendéglátásban használatos mértékegységeket és azok átváltását
– a veszteségszámítás, a tömeggyarapodás, valamint a tápanyagérték számítását mintapéldákon
keresztül
– az árak kialakításának a szabályait (mert az árképzési módszer megfelelő kiválasztása jelentősen
befolyásolhatja a vállalkozás jövedelmezőségét, valamint a piaci változásokhoz
való alkalmazkodást is)
– a bevétel és a költségek összevetésének lehetőségeit
– az eredmény kiszámítás levezetését
– az eredmény képződésének folyamatát, és azokat a legfontosabb mutatókat, amelyek
segítik a gazdálkodás elemzését
– a költségek sok féleségét, a költségcsökkentés lehetőségeit, a költségelemzés fontosságát,
valamint az alkalmazható mutatókat
– az elszámoltatással és a készletgazdálkodással kapcsolatos számításokat, az eredmények
értelmezését
– a készlet, a készletgazdálkodás fogalmát, a készletelemzés mutatóit
– az adófajtákat, az adóval, és egyéb közterhekkel kapcsolatos kötelezettségeket
– azt a nagyon fontos lépést, hogy a különböző vállalkozási formák közül milyen szempontok
figyelembe vételével érdemes választani
A gazdaság alapját jelenti a sokféle vállalkozás, amelyeket működtetni kell. A működtetéshez
viszont alapvető gazdasági, pénzügyi ismeretek szükségesek. A gazdasági, pénzügyi és
a piaci folyamatok általános ismerete – azt is mondhatjuk – minden állampolgár számára
szükséges, de a gazdaságban résztvevők számára elengedhetetlen. A könyv ennek a követelménynek is igyekszik eleget tenni, azon túl, hogy a képzésben résztvevők, valamint
a szakmai vizsgára felkészülők számára szükséges ismeretanyag elsajátítását lehetővé teszi.
A „Vendéglátó gazdálkodás elmélete” tantárgy további – kifejezetten a vendéglátás
szakmai – témaköreit, mint például a Vendéglátás fogalma, főtevékenységei, tárgyi feltételei
a Bádonyi Mihály által írt Szakmai és üzletvezetési ismeretek a vendéglátásban KIT
2014 tankönyv fedi le!
Az alapszámításokat ebben a könyvben egy-egy mintapélda levezetésén keresztül mutatjuk
be. (A tankönyv használata során belépő új, vagy módosult áfakulcsokkal való számítást
segíti a 6. sz. melléklet.)
A számítási tananyag mélyebb elsajátítását, a feladatok gyakorlását jelentősen segíti a KIT kiadásában 2018. évben ismételten megjelent Dudásné Baricza Margit: Szakmai vizsgára felkészítő feladattár. A feladattárban a „Szakmai számítások” tantárgy témaköreihez kapcsolódóan számos feladatot talál, ami a gyakorlás, a tudás elmélyítése szempontjából fontos.
A kiadvány végén összeállított „Fogalomtár” a legfontosabb gazdasági kifejezéseket tartalmazza.
Az „Iratminták” a vendéglátásban előforduló nyomtatványokra adnak példákat.
A „Mellékletek” további kiegészítő információkat tartalmaznak egy-egy témakörhöz
kapcsolódóan.
A „Vizsga mintafeladatok” kidolgozása segít az írásbeli szakmai vizsgára való felkészülésben.
A lábjegyzetben megjelenített jogszabályok megnevezése – a keresőbe beírva – segít
a pontos jogszabályi szöveg megtalálásában.
Tartalomjegyzék
Bevezetés .....................................................................................................................................9
I. Vendéglátó gazdálkodás elmélete ..........................................................................................13
1. A gazdálkodás elemei, a piac ..................................................................................................15
1.1. A gazdálkodás alapfogalmai, körfolyamata ................................................................15
1.1.1. A gazdálkodásról általánosságban .....................................................................15
1.1.2. A gazdálkodás nemzetközi környezete ...............................................................16
1.1.3. Szükséglet, igény, kereslet .................................................................................17
1.1.4. A gazdálkodás körfolyamata és annak elemei .....................................................23
1.2. A gazdálkodás piaci környezete .................................................................................31
1.2.1. A piac fogalma ..................................................................................................31
1.2.2. A piac tényezői ..................................................................................................32
1.2.3. A piac csoportosítása .........................................................................................35
1.2.4. A piac történeti áttekintése ................................................................................36
1.2.5. A piaci versenyhelyzet .......................................................................................38
1.2.6. Versenyszabályozás ...........................................................................................41
1.2.7. A piaci verseny ..................................................................................................42
1.2.8. Korunk piaci helyzete ........................................................................................43
1.3. A gazdálkodás alapegységei: a nemzetgazdaság, a háztartások, a vállalkozások ........45
1.3.1. A nemzetgazdaság fogalma ...............................................................................45
1.3.2. A vendéglátás nemzetgazdasági ágazati besorolása ...........................................46
1.3.3. A nemzetgazdaság teljesítményét mérő mutatók ...............................................47
1.3.4. A gazdálkodás alapegységei ..............................................................................49
2. Ügyvitel a vendéglátásban .....................................................................................................57
2.1. A számviteli alapismeretek ........................................................................................57
2.1.1. Számviteli alapelvek .........................................................................................58
2.1.2. A számvitel részei ............................................................................................58
2.2. Ügyviteli alapismeretek ............................................................................................62
2.2.1. Adatvédelmi és adatkezelési szabályzat .............................................................62
2.2.2. Az ügyvitel fogalma ...........................................................................................62
2.2.3. Üzleti levelezés .................................................................................................63
2.2.4. Szerződések ......................................................................................................63
2.2.5. Bizonylatolás ....................................................................................................65
2.2.6. Ellenőrzés .........................................................................................................71
2.2.7. Leltározás, leltár ................................................................................................71
2.2.8. Elszámoltatás ....................................................................................................71
2.3. Nyomtatványok alkalmazása, kitöltése ......................................................................71
2.3.1. Számlák .......................................................................................... .................72
2.3.2. Átutalási megbízás ............................................................................................79
3. A vendéglátás személyi feltételei ........................................................................................81
3.1. Munkaügyi ismeretek .............................................................................................81
3.1.1. A munka törvénykönyve ..................................................................................81
3.1.2. Szakszervezetek .............................................................................................86
3.1.3. Kollektív szerződés .........................................................................................86
3.1.4. A munkáltató és a munkavállaló lényeges kötelezettségei és jogai .................86
3.1.5. Munkaidő........................................................................................................87
3.1.6. Pihenőidő .......................................................................................................88
3.1.7. Szabadság ......................................................................................................88
3.1.8. A munka díjazása ............................................................................................90
3.1.9. Béren kívüli juttatások ....................................................................................91
3.1.10. Szervezeti Működési Szabályzat (SZMSZ) ......................................................92
3.2. Munkaerő és létszámgazdálkodás ..........................................................................92
3.2.1. A létszámgazdálkodás célja ............................................................................93
3.2.2. A létszámgazdálkodás mutatói ........................................................................93
3.3. Bérgazdálkodás .....................................................................................................96
3.4. Kártérítési felelősség ...........................................................................................101
4. A vendéglátó vállalkozás vagyona ........................................................................................105
4.1. A vállalkozások vagyona, vagyonkimutatása ............................................................105
4.1.1. A vagyon fogalma ............................................................................................105
4.1.2. Vagyonérdekeltség ..........................................................................................105
4.1.3. A vagyonmérleg értelmezése ...........................................................................106
4.2. A vállalkozások eredménye, az eredmény kimutatása ...............................................111
4.2.1. Az eredmény fogalma ......................................................................................111
4.2.2. Az adózott eredmény kimutatásának részletezése ............................................111
4.2.3. Értékcsökkenés (amortizáció) ..........................................................................115
4.2.4. Fejlesztés, beruházás .......................................................................................116
4.3. A finanszírozási formák ...........................................................................................118
4.3.1. A belső (saját) finanszírozás legfontosabb formái .............................................119
4.3.2. Külső (idegen) finanszírozási lehetőségek formái .............................................119
4.4. Bankrendszer és pénzintézeti kapcsolatok ...............................................................121
4.4.1. A bankrendszer fajtái .......................................................................................121
4.4.2. A vállalkozások pénzintézeti kapcsolatai ..........................................................124
4.4.3.Tőzsde..............................................................................................................136
4.4.4. Cash-flow .......................................................................................................140
4.4.5. A vállalkozások likviditása................................................................................141
4.4.6. Vállalkozások gazdasági kockázata ..................................................................142
II. Vendéglátó gazdálkodás gyakorlata ....................................................................................145
1. Statisztika .............................................................................................................................147
1.1. Statisztikai alapfogalmak ........................................................................................147
1.2. Mértékegységek és átváltásuk .................................................................................151
1.2.1. Mértékegységek, átváltások .............................................................................151
1.3. Kerekítési szabályok ................................................................................................152
1.4. Alapvető vendéglátó szakmai számítások ................................................................152
1.4.1. Tömegszámítások ............................................................................................153
1.4.2. Veszteségszámítások (tisztítási, sütési, főzési veszteség) ...................................153
1.4.3. Tömeggyarapodási számítások .........................................................................154
1.4.4. Anyaghányad-számítás ....................................................................................155
1.4.5. Energia- és tápanyagérték-számítás .................................................................156
2. Viszonyszámok .....................................................................................................................159
2.1. A viszonyszámok fajtái ............................................................................................159
3. Árképzés ..............................................................................................................................169
3.1. Az árak kialakításának általános szempontjai ...........................................................169
3.2. Az árpolitika ...........................................................................................................170
3.3. Az árak nagyságát befolyásoló tényezők ..................................................................171
3.4. Árképzési módszerek ...............................................................................................173
3.4.1. Termékek és szolgáltatások értékesítése ..........................................................173
3.4.2. Feldolgozással és feldolgozás nélküli áruk értékesítése ...................................175
3.5. A termékek árkialakítása .........................................................................................175
3.6. Árképzési módszerek a vendéglátásban ...................................................................178
3.7. Az áfa elszámolása ..................................................................................................184
4. Készletgazdálkodás ..............................................................................................................187
4.1. Készletek fogalma, nagyságát meghatározó tényezők ..............................................187
4.2. Készletek fajtái .......................................................................................................188
4.3. A készletgazdálkodás elemzéséhez kapcsolódó fogalmak ........................................189
4.4. Készletgazdálkodás elemzése .................................................................................191
4.5. Használatból kivonás ..............................................................................................196
5. Leltározás és elszámoltatás ..................................................................................................199
5.1. Leltár, leltározás fogalma, típusai, folyamata.............................................................199
5.2. Elszámoltatás fogalma, áruforgalmi mérlegsor ........................................................204
5.2.1. Raktár elszámoltatása .....................................................................................206
5.2.2. Termelés elszámoltatása .................................................................................209
5.2.3. Értékesítés (üzlet) elszámoltatása ....................................................................213
5.2.4. Standolás ........................................................................................................215
6. Jövedelmezőség ....................................................................................................................219
6. 1. A bevétel fogalma, csoportjai ..................................................................................219
6.1.1. Bevétel fogalma .............................................................................................219
6.1.2. Bevételek csoportosítása ................................................................................219
6.1.3. A bevétel belső tartalmi szerkezete..................................................................221
6.1.4. A bevétel elemzése .........................................................................................222
6.2. A költség fogalma, költséggazdálkodás ...................................................................224
6.2.1. A költség fogalma ..........................................................................................224
6.2.2. A költségek csoportosítása ..............................................................................225
6.2.3. A költséggazdálkodás .....................................................................................226
6.2.4. Értékcsökkenési leírás (amortizációs költségek) elszámolásának módszerei ....229
6.3. Az eredmény fogalma és kiszámítása ......................................................................231
7. A vendéglátásban jellemző vállalkozási formák ..................................................................235
7.1. A gazdálkodás alapegységei ...................................................................................235
7.2. A vállalkozások csoportosítása ...............................................................................235
7.3. A vállalkozások működésének jellemzői ..................................................................237
7.3.1. A vállalkozások belső, külső környezete ...........................................................238
7.3.2. A vállalkozások cél- és eszközrendszere ...........................................................240
7.3.3. A vállalkozások szervezeti formái ....................................................................241
7.3.4. A vállalkozások szereplői ................................................................................243
7.3.5. A vállalkozásokkal, vállalkozókkal szembeni követelmények.............................244
7.3.6. A vállalkozások életútja ..................................................................................246
7.4. Vendéglátó vállalkozások alapítása, működtetése ....................................................247
7.4.1. A vállalkozás előkészítésének folyamata ..........................................................247
7.4.2. Az üzleti terv szerepe a vállalkozások életében ................................................248
7.4.3 A vállalatok vezetése, szervezés, szervezeti formák ...........................................252
7.4.4. A vállalkozás alapítása ....................................................................................258
7.4.5. A vállalkozás működése...................................................................................265
7.5. A vállalkozások válságkezelése, megszűnése, átalakulása ........................................271
7.5.1. A vállalkozások válsághelyzete, okai, tünetei, kezelésük ...................................272
7.5.2. A csődeljárás ..................................................................................................274
7.5.3. A felszámolási eljárás .....................................................................................276
7.5.4. A végelszámolás .............................................................................................277
7.5.5. A vállalkozások átalakulása, átalakítása ...........................................................277
7.6. A vállalkozások ellenőrzése ....................................................................................279
8. Adózás a vendéglátásban ....................................................................................................289
8.1. Az adókról általában ...............................................................................................289
8.1.1. Az adók csoportosítása ....................................................................................290
8.1.2. Adóbevallás ....................................................................................................291
8.1.3. Központi adók .................................................................................................291
8.1.4. Helyi adók .......................................................................................................300
8.2. Az állam adójellegű bevételei .................................................................................302
8.3. Nem adójellegű fizetési kötelezettségek ..................................................................304
8.4. Tevékenységhez kapcsolódó befizetési kötelezettségek ............................................304
Fogalomtár (fogalomgyűjtemény) ...........................................................................................307
Iratminták .................................................................................................................................317
Mellékletek ...............................................................................................................................351
Szakmai vizsgára felkészítő mintafeladatok ............................................................................367
Irodalomjegyzék .......................................................................................................................375
Határozat száma: SZFSZF/68512/2019-ITM
Érvényességi ideje: 2024.08.31.