Kit - Online könyvesbolt Online könyvvásárlás

Kit - Online könyvesbolt

Online könyvvásárlás

Kategóriák

Vendéglátó gazdálkodás (Tankönyv)

Vendéglátó gazdálkodás (Tankönyv)
Szerző: Dudásné Baricza Margit-Poós Ferencné
Cikkszám: KR-402
Oldalak száma: 376
Nyelv:
Magyar
Kiadás éve:2019
ISBN azonosító:978 963 637 342 9
4.800.-

 

Ez a könyv, amit most átnyújtunk Önnek Vendéglátó gazdálkodás címmel, a 11561-16 Gazdálkodási ismeretek modul témakörei, valamint a 11536-16 Marketing a vendéglátásban
modulból a „Vendéglátó gazdálkodás elmélete” és a „Vendéglátó gazdálkodás gyakorlata”
tantárgyak, továbbá a 10045-12 Gazdálkodás modul „Vendéglátó gazdálkodás” és „Szakmai
számítások” tantárgyak alapján dolgozza fel a vállalkozásokat érintő gazdálkodási ismereteket.


 A szakács, cukrász, pincér, vendéglátó-üzletvezető, fogadós, vendéglátás szervező, valamint a vendéglátásszervező-pincér mellék-szakképesítés képzésében résztvevőket a szakmájuk gyakorlásához szükséges gazdasági ismeretekkel ismerteti meg. A könyv a szakgimnáziumok részére a vendéglátás szervező főszak pincér mellék-szakképesítéshez kifejlesztett kerettantervi követelmények felépítése szerint tárgyalja témaköreit.

 A könyvben a definíciók álló, kövér betűtípussal szedettek.
 Az eltérő betűtípus szélesebb tudásanyagot jelez, így azt a téma iránt mélyebben érdeklődőknek
ajánljuk.


A tankönyv első – I. Vendéglátó gazdálkodás elmélete – részében olyan szükséges ismereteket
tárgyal, amelyek nélkülözhetetlenek a vendéglátó szakközépiskolai (szakács, pincér, cukrász,
fogadós), szakgimnáziumi: vendéglátás szervező valamint a vendéglátásszervező-pincér mellék szakképesítéssel gazdasági alapismereteinek elsajátításához.
 Bemutatja a gazdálkodás alapfogalmait, ismerteti annak körfolyamatát. Megismertet a piac fogalmaival, szereplőivel, a piaci versennyel. A vállalkozások gazdálkodásának megértéséhez
a vállalkozások és a háztartások, valamint a vállalkozások és az állam kapcsolatrendszerébe
is betekintést nyújt.
 Megismertet a vendéglátásban kötelezően alkalmazott ügyviteli ismeretekkel – az adatkezeléssel, a bizonylatokkal, azok kiállításának szabályaival, a különböző szerződéstípusokkal.
 Foglalkozik a vendéglátás személyi feltételeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos törvényi
előírásokkal, valamint a létszám- és bérgazdálkodással. A vállalkozások egyik legnagyobb
költsége az élőmunka, a munkaerő bérköltsége és ennek vonzatai a közterhek,
valamint az ehhez szorosan kapcsolódó létszámgazdálkodás. A könyv egyszerű példákon
keresztül mutatja be az ezekhez kapcsolódó számításokat, az alkalmazott képleteket.
 Megismertet a vállalkozás vagyonával, információt közöl, hogy melyek azok a vagyonelemek,
amelyekkel el lehet indítani egy vállalkozást, valamint ezzel a vagyonnal hogyan
érdemes (kell) gazdálkodni, mikor, hogyan kell felmérni, megállapítani a vagyon nagyságát,
értékét.
 Eligazítást ad a vagyon nyilvántartásáról, valamint a béreknek és a többi költségnek
a gazdálkodásra gyakorolt hatásáról.
 Ismerteti a pénzügyi kapcsolatok fontosságát, a vállalkozások fi nanszírozási lehetőségeit,
tájékoztat a pénzintézeti rendszer tagolásáról, a bankrendszer típusairól, valamint a tőzsdei ügyletek formáiról.

 

A második – II. Vendéglátó gazdálkodás gyakorlata – részben a könyv ismerteti
– a vendéglátással kapcsolatos tevékenységek gazdasági számításait
– a statisztika alapfogalmait
– a viszonyszámok kiszámítását, értelmezését
– a vendéglátásban használatos mértékegységeket és azok átváltását
– a veszteségszámítás, a tömeggyarapodás, valamint a tápanyagérték számítását mintapéldákon
keresztül
– az árak kialakításának a szabályait (mert az árképzési módszer megfelelő kiválasztása jelentősen
befolyásolhatja a vállalkozás jövedelmezőségét, valamint a piaci változásokhoz
való alkalmazkodást is)
– a bevétel és a költségek összevetésének lehetőségeit
– az eredmény kiszámítás levezetését
– az eredmény képződésének folyamatát, és azokat a legfontosabb mutatókat, amelyek
segítik a gazdálkodás elemzését
– a költségek sok féleségét, a költségcsökkentés lehetőségeit, a költségelemzés fontosságát,
valamint az alkalmazható mutatókat
– az elszámoltatással és a készletgazdálkodással kapcsolatos számításokat, az eredmények
értelmezését
– a készlet, a készletgazdálkodás fogalmát, a készletelemzés mutatóit
– az adófajtákat, az adóval, és egyéb közterhekkel kapcsolatos kötelezettségeket
– azt a nagyon fontos lépést, hogy a különböző vállalkozási formák közül milyen szempontok
figyelembe vételével érdemes választani


A gazdaság alapját jelenti a sokféle vállalkozás, amelyeket működtetni kell. A működtetéshez
viszont alapvető gazdasági, pénzügyi ismeretek szükségesek. A gazdasági, pénzügyi és
a piaci folyamatok általános ismerete – azt is mondhatjuk – minden állampolgár számára
szükséges, de a gazdaságban résztvevők számára elengedhetetlen. A könyv ennek a követelménynek is igyekszik eleget tenni, azon túl, hogy a képzésben résztvevők, valamint
a szakmai vizsgára felkészülők számára szükséges ismeretanyag elsajátítását lehetővé teszi.
 A „Vendéglátó gazdálkodás elmélete” tantárgy további – kifejezetten a vendéglátás
szakmai – témaköreit, mint például a Vendéglátás fogalma, főtevékenységei, tárgyi feltételei
a Bádonyi Mihály által írt Szakmai és üzletvezetési ismeretek a vendéglátásban KIT
2014 tankönyv fedi le!


Az alapszámításokat ebben a könyvben egy-egy mintapélda levezetésén keresztül mutatjuk
be. (A tankönyv használata során belépő új, vagy módosult áfakulcsokkal való számítást
segíti a 6. sz. melléklet.)
 A számítási tananyag mélyebb elsajátítását, a feladatok gyakorlását jelentősen segíti a KIT kiadásában 2018. évben ismételten megjelent Dudásné Baricza Margit: Szakmai vizsgára felkészítő feladattár. A feladattárban a „Szakmai számítások” tantárgy témaköreihez kapcsolódóan számos feladatot talál, ami a gyakorlás, a tudás elmélyítése szempontjából fontos.
A kiadvány végén összeállított „Fogalomtár” a legfontosabb gazdasági kifejezéseket tartalmazza.

Az „Iratminták” a vendéglátásban előforduló nyomtatványokra adnak példákat.
 A „Mellékletek” további kiegészítő információkat tartalmaznak egy-egy témakörhöz
kapcsolódóan.
 A „Vizsga mintafeladatok” kidolgozása segít az írásbeli szakmai vizsgára való felkészülésben.
 A lábjegyzetben megjelenített jogszabályok megnevezése – a keresőbe beírva – segít
a pontos jogszabályi szöveg megtalálásában.

                                                                                                                          

 

 

Tartalomjegyzék

Bevezetés .....................................................................................................................................9

I. Vendéglátó gazdálkodás elmélete ..........................................................................................13

1. A gazdálkodás elemei, a piac ..................................................................................................15

    1.1. A gazdálkodás alapfogalmai, körfolyamata ................................................................15

         1.1.1. A gazdálkodásról általánosságban .....................................................................15

         1.1.2. A gazdálkodás nemzetközi környezete ...............................................................16

         1.1.3. Szükséglet, igény, kereslet .................................................................................17

         1.1.4. A gazdálkodás körfolyamata és annak elemei .....................................................23

    1.2. A gazdálkodás piaci környezete .................................................................................31

         1.2.1. A piac fogalma ..................................................................................................31

         1.2.2. A piac tényezői ..................................................................................................32

         1.2.3. A piac csoportosítása .........................................................................................35

         1.2.4. A piac történeti áttekintése ................................................................................36

         1.2.5. A piaci versenyhelyzet .......................................................................................38

         1.2.6. Versenyszabályozás ...........................................................................................41

         1.2.7. A piaci verseny ..................................................................................................42

         1.2.8. Korunk piaci helyzete ........................................................................................43

    1.3. A gazdálkodás alapegységei: a nemzetgazdaság, a háztartások, a vállalkozások ........45

         1.3.1. A nemzetgazdaság fogalma ...............................................................................45

         1.3.2. A vendéglátás nemzetgazdasági ágazati besorolása ...........................................46

         1.3.3. A nemzetgazdaság teljesítményét mérő mutatók ...............................................47

         1.3.4. A gazdálkodás alapegységei ..............................................................................49

2. Ügyvitel a vendéglátásban .....................................................................................................57

    2.1. A számviteli alapismeretek ........................................................................................57

         2.1.1. Számviteli alapelvek .........................................................................................58

         2.1.2. A számvitel részei ............................................................................................58

    2.2. Ügyviteli alapismeretek ............................................................................................62

         2.2.1. Adatvédelmi és adatkezelési szabályzat .............................................................62

         2.2.2. Az ügyvitel fogalma ...........................................................................................62

         2.2.3. Üzleti levelezés .................................................................................................63

         2.2.4. Szerződések ......................................................................................................63

         2.2.5. Bizonylatolás ....................................................................................................65

         2.2.6. Ellenőrzés .........................................................................................................71

         2.2.7. Leltározás, leltár ................................................................................................71

         2.2.8. Elszámoltatás ....................................................................................................71

    2.3. Nyomtatványok alkalmazása, kitöltése ......................................................................71

         2.3.1. Számlák .......................................................................................... .................72

         2.3.2. Átutalási megbízás ............................................................................................79

   3. A vendéglátás személyi feltételei ........................................................................................81

       3.1. Munkaügyi ismeretek .............................................................................................81

            3.1.1. A munka törvénykönyve ..................................................................................81

            3.1.2. Szakszervezetek .............................................................................................86

            3.1.3. Kollektív szerződés .........................................................................................86

            3.1.4. A munkáltató és a munkavállaló lényeges kötelezettségei és jogai .................86

            3.1.5. Munkaidő........................................................................................................87

            3.1.6. Pihenőidő .......................................................................................................88

            3.1.7. Szabadság ......................................................................................................88

            3.1.8. A munka díjazása ............................................................................................90

            3.1.9. Béren kívüli juttatások ....................................................................................91

            3.1.10. Szervezeti Működési Szabályzat (SZMSZ) ......................................................92

       3.2. Munkaerő és létszámgazdálkodás ..........................................................................92

            3.2.1. A létszámgazdálkodás célja ............................................................................93

            3.2.2. A létszámgazdálkodás mutatói ........................................................................93

       3.3. Bérgazdálkodás .....................................................................................................96

       3.4. Kártérítési felelősség ...........................................................................................101

4. A vendéglátó vállalkozás vagyona ........................................................................................105

    4.1. A vállalkozások vagyona, vagyonkimutatása ............................................................105

         4.1.1. A vagyon fogalma ............................................................................................105

         4.1.2. Vagyonérdekeltség ..........................................................................................105

         4.1.3. A vagyonmérleg értelmezése ...........................................................................106

    4.2. A vállalkozások eredménye, az eredmény kimutatása ...............................................111

         4.2.1. Az eredmény fogalma ......................................................................................111

         4.2.2. Az adózott eredmény kimutatásának részletezése ............................................111

         4.2.3. Értékcsökkenés (amortizáció) ..........................................................................115

         4.2.4. Fejlesztés, beruházás .......................................................................................116

    4.3. A finanszírozási formák ...........................................................................................118

         4.3.1. A belső (saját) finanszírozás legfontosabb formái .............................................119

         4.3.2. Külső (idegen) finanszírozási lehetőségek formái .............................................119

    4.4. Bankrendszer és pénzintézeti kapcsolatok ...............................................................121

         4.4.1. A bankrendszer fajtái .......................................................................................121

         4.4.2. A vállalkozások pénzintézeti kapcsolatai ..........................................................124

         4.4.3.Tőzsde..............................................................................................................136

         4.4.4. Cash-flow .......................................................................................................140

         4.4.5. A vállalkozások likviditása................................................................................141

         4.4.6. Vállalkozások gazdasági kockázata ..................................................................142

II. Vendéglátó gazdálkodás gyakorlata ....................................................................................145

1. Statisztika .............................................................................................................................147

    1.1. Statisztikai alapfogalmak ........................................................................................147

    1.2. Mértékegységek és átváltásuk .................................................................................151

         1.2.1. Mértékegységek, átváltások .............................................................................151

    1.3. Kerekítési szabályok ................................................................................................152

    1.4. Alapvető vendéglátó szakmai számítások ................................................................152

         1.4.1. Tömegszámítások ............................................................................................153

         1.4.2. Veszteségszámítások (tisztítási, sütési, főzési veszteség) ...................................153

         1.4.3. Tömeggyarapodási számítások .........................................................................154

         1.4.4. Anyaghányad-számítás ....................................................................................155

         1.4.5. Energia- és tápanyagérték-számítás .................................................................156

2. Viszonyszámok .....................................................................................................................159

    2.1. A viszonyszámok fajtái ............................................................................................159

3. Árképzés ..............................................................................................................................169

    3.1. Az árak kialakításának általános szempontjai ...........................................................169

    3.2. Az árpolitika ...........................................................................................................170

    3.3. Az árak nagyságát befolyásoló tényezők ..................................................................171

    3.4. Árképzési módszerek ...............................................................................................173

         3.4.1. Termékek és szolgáltatások értékesítése ..........................................................173

         3.4.2. Feldolgozással és feldolgozás nélküli áruk értékesítése ...................................175

    3.5. A termékek árkialakítása .........................................................................................175

    3.6. Árképzési módszerek a vendéglátásban ...................................................................178

    3.7. Az áfa elszámolása ..................................................................................................184

4. Készletgazdálkodás ..............................................................................................................187

    4.1. Készletek fogalma, nagyságát meghatározó tényezők ..............................................187

    4.2. Készletek fajtái .......................................................................................................188

    4.3. A készletgazdálkodás elemzéséhez kapcsolódó fogalmak ........................................189

    4.4. Készletgazdálkodás elemzése .................................................................................191

    4.5. Használatból kivonás ..............................................................................................196

5. Leltározás és elszámoltatás ..................................................................................................199

    5.1. Leltár, leltározás fogalma, típusai, folyamata.............................................................199

    5.2. Elszámoltatás fogalma, áruforgalmi mérlegsor ........................................................204

         5.2.1. Raktár elszámoltatása .....................................................................................206

         5.2.2. Termelés elszámoltatása .................................................................................209

         5.2.3. Értékesítés (üzlet) elszámoltatása ....................................................................213

         5.2.4. Standolás ........................................................................................................215

6. Jövedelmezőség ....................................................................................................................219

    6. 1. A bevétel fogalma, csoportjai ..................................................................................219

          6.1.1. Bevétel fogalma .............................................................................................219

          6.1.2. Bevételek csoportosítása ................................................................................219

          6.1.3. A bevétel belső tartalmi szerkezete..................................................................221

          6.1.4. A bevétel elemzése .........................................................................................222

     6.2. A költség fogalma, költséggazdálkodás ...................................................................224

          6.2.1. A költség fogalma ..........................................................................................224

          6.2.2. A költségek csoportosítása ..............................................................................225

          6.2.3. A költséggazdálkodás .....................................................................................226

          6.2.4. Értékcsökkenési leírás (amortizációs költségek) elszámolásának módszerei ....229

     6.3. Az eredmény fogalma és kiszámítása ......................................................................231

 7. A vendéglátásban jellemző vállalkozási formák ..................................................................235

     7.1. A gazdálkodás alapegységei ...................................................................................235

     7.2. A vállalkozások csoportosítása ...............................................................................235

     7.3. A vállalkozások működésének jellemzői ..................................................................237

          7.3.1. A vállalkozások belső, külső környezete ...........................................................238

          7.3.2. A vállalkozások cél- és eszközrendszere ...........................................................240

          7.3.3. A vállalkozások szervezeti formái ....................................................................241

          7.3.4. A vállalkozások szereplői ................................................................................243

          7.3.5. A vállalkozásokkal, vállalkozókkal szembeni követelmények.............................244

          7.3.6. A vállalkozások életútja ..................................................................................246

     7.4. Vendéglátó vállalkozások alapítása, működtetése ....................................................247

          7.4.1. A vállalkozás előkészítésének folyamata ..........................................................247

          7.4.2. Az üzleti terv szerepe a vállalkozások életében ................................................248

          7.4.3 A vállalatok vezetése, szervezés, szervezeti formák ...........................................252

          7.4.4. A vállalkozás alapítása ....................................................................................258

          7.4.5. A vállalkozás működése...................................................................................265

     7.5. A vállalkozások válságkezelése, megszűnése, átalakulása ........................................271

          7.5.1. A vállalkozások válsághelyzete, okai, tünetei, kezelésük ...................................272

          7.5.2. A csődeljárás ..................................................................................................274

          7.5.3. A felszámolási eljárás .....................................................................................276

          7.5.4. A végelszámolás .............................................................................................277

          7.5.5. A vállalkozások átalakulása, átalakítása ...........................................................277

     7.6. A vállalkozások ellenőrzése ....................................................................................279

8. Adózás a vendéglátásban ....................................................................................................289

    8.1. Az adókról általában ...............................................................................................289

         8.1.1. Az adók csoportosítása ....................................................................................290

         8.1.2. Adóbevallás ....................................................................................................291

         8.1.3. Központi adók .................................................................................................291

         8.1.4. Helyi adók .......................................................................................................300

    8.2. Az állam adójellegű bevételei .................................................................................302

    8.3. Nem adójellegű fizetési kötelezettségek ..................................................................304

    8.4. Tevékenységhez kapcsolódó befizetési kötelezettségek ............................................304

Fogalomtár (fogalomgyűjtemény) ...........................................................................................307

Iratminták .................................................................................................................................317

Mellékletek ...............................................................................................................................351

Szakmai vizsgára felkészítő mintafeladatok ............................................................................367

Irodalomjegyzék .......................................................................................................................375

 

 

 

 

Határozat száma: SZFSZF/68512/2019-ITM

Érvényességi ideje: 2024.08.31.

Vissza