A szakkönyvsorozat újabb tagjaként a pincéreknek és a vendéglátásban dolgozó eladóknak kívánunk segítséget nyújtani a szakmai vizsgára való felkészülésben.
Az Európai Uniós kihívások megkövetelik, hogy a vendégekkel közvetlen kapcsolatban
lévő pincérek, vendéglátóipari-, gyorsétkeztetési eladók idegennyelvi kommunikációja
magas szinten történjék mindkét fél megelégedésére.
Szeretnénk köszönetet mondani a Gundel étterem munkatársainak, kiemelten
Farkas Józsefnek, Gloviczki Ákosnak és Fabók Mihálynak, akik jelentős segítséget nyújtottak szakmai tapasztalataik átadásával.
A könyv első hat fejezete (Frischen Sie Ihr Deutsch auf) nyelvi alapozó, tartalmazza a kezdők részére a minimális nyelvismereteket. A nem kezdők pedig felfrissíthetik meglévő tudásukat (A2, B1). A csoportok felkészültségi foka alapján határoztuk meg az alapozó rész feldolgozására szánt időt. A nyelvgyakorlók továbbhaladását teszttel segítjük.
A következő tíz fejezet speciális szakmai ismeretanyagot dolgoz fel, mely tartalmazza a felszolgálói teendőket a kapcsolatteremtéstől a rendezvényszervezésig bezárólag. A szakmai anyag felöleli a teljes gyakorlati követelményeket, párbeszédekkel, feladatokkal, szófordulatokkal kiegészítve, bízva abban, hogy hozzájárul azok sikeres teljesítéséhez.
Minden fejezet párbeszédből, a szakmai nyelvi vizsga anyagához kapcsolódó
leíró részből, részletes szó- és kifejezés-gyűjteményből áll, segíti azokat a hallgatókat is, akik önállóan készülnek a vizsgára.A szakmai szókincs terjedelmére tekintettel javasoljuk a szakmai szótár (Révné Lőrinc Anna, Fenyvesné Somló Edit: Szakmai szótár pincérek és vendéglátó pultosok számára, német-magyar/magyar-német, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképzõ Kft.), illetve könyvsorozatunk tagjaiként megjelenő további kiadványaink egyidejű használatát. A fejezetekhez
nyelvtani magyarázatok és gyakorló feladatok tartoznak.
A könyvben nincs összefüggő történetsor, de vannak állandó szereplők.
Az anyag összeállításakor figyelembe vettük az idegen nyelvben napjainkban végbement változásokat. A szakmai tételekre épülő szövegeket, a nyelvi és beszédkészséget fejlesztő feladatokat próbáltuk változatosan kialakítani. A nyelv hatékonyabb elsajátítása érdekében játékos feladatokat, betűrejtvényeket, közmondásokat, szólásokat, vicceket is felhasználtunk. A fejezetek terjedelmét a feldolgozott szakmai ismeretanyag határozta meg, ezért az összetartozó részeket
nem bontottuk meg. A könyv végén megoldókulcs és színes melléklet található feladatokkal.
A könyv célja a szakmai ismeretek elsajátítása mellett a szövegértés és a beszédkészség fejlesztése. A gyakorlatok szóban és írásban is elvégezhetők.
A könyvhöz tartozó hanganyagon a helyes kiejtés és intonáció elsajátítását segítő dialógusok és szövegek találhatók. Ezek írott formában is rendelkezésre állnak a könyv végén a hallásértés feladatok megoldókulcsával együtt. Így a tanulók el is játszhatják a szituációkat (szerepjáték), illetve hasonló párbeszédeket alkothatnak a meglévõk alapján.
Néhány hasznos tanács az eredményes tanuláshoz
– Az alapozó részt célszerû azoknak a hallgatóknak is áttanulmányozniuk, akik már rendelkeznek bizonyos német nyelvismerettel.
– A szakmai szövegeket olvassa el figyelmesen és a lényeget próbálja meg belőle megérteni.
– A témakörökhöz köthető szövegeket többször hallgassa meg a hanghordozón.
– A szavakat sohase önmagukban, hanem a szövegkörnyezethez csatolva tanulja meg. A szószedetben ”itt” jelöléssel láttuk el a szó adott környezetbe illő jelentését.
– A reális élethelyzeteken alapuló párbeszédeket játsszák el, majd egyéni ötletekkel egészítsék ki.
– Amennyiben az általános résznél, de főleg a szakmai anyagnál probléma merül fel, érdeklődjön a szaktanárnál.
– A feladatokat a rövid nyelvtani magyarázatok és a példamondatok áttanulmányozása után oldja meg.
– A témakörökhöz kapcsolódó bő szókincs egy része eleinte passzív marad, majd később, a folyamatos tanulás eredményeképpen válik aktívvá.
– Javasoljuk az adott országok kultúrájának mélyebb megismerését, olvasson autentikus nyelvi magazinokat, könyveket, valamint böngésszen a világhálón.
– A felkészülés hatékonyságát mérő tesztek képet adnak a haladás mértékéről, illetve felhívják a figyelmet az esetleges hiányosságokra. Minden esetben térjen vissza azokra a feladatokra, amelyeket nehezebben vagy egyáltalán nem sikerült megoldania.
– A könyv szerves részét képező rajzok, ábrák, rejtvények a nyelvtanulást kötetlenebbé teszik.
A nyelvtanulás megköveteli a folyamatos és rendszeres munkát, amelyet tekintsünk jövőbeni befektetésnek és élvezze elõnyeit egész életén át.
Sok sikert kívánunk a nyelvtanuláshoz!
Tartalomjegyzék
Inhaltsverzeichnis
Ajánlás ...................................................................................................7
Frischen Sie Ihr Deutsch auf ....................................................................9
Lektion eins
Wir lernen einander kennen ............................................................11
Lektion zwei
Ein typischer Tag .............................................................................29
Lektion drei
Das ist nicht Omas Küche ................................................................43
Lektion vier
Was kocht denn da? .........................................................................61
Lektion fünf
Lasst uns ausgehen! ........................................................................79
Lektion sechs
Gehen wir einkaufen! .......................................................................93
Test I .....................................................................................................107
Was Sie schon immer über die Gastronomie wissen wollten ...................113
Lektion sieben
Wie Restaurants aussehen (Wer? Was? Wo?) ....................................115
Lektion acht
Was ist wichtig beim Kochen/Backen? .............................................143
Lektion neun
Kulinarische Weltreise/ Die wichtigsten Kochmethoden ...................165
Lektion zehn
Eine gesunde Diät ...........................................................................187
Lektion elf
Der Service im Restaurant, die Speisekarte und ihre Teile I
(Die Visitenkarte des Restaurants) ....................................................205
Test II .....................................................................................................229
Lektion zwölf
Die Speisekarte und ihre Teile II
(Getränke) ........................................................................................235
Lektion dreizehn
Die Speisekarte und ihre Teile III
(Fleischsorten) .................................................................................253
Lektion vierzehn
Die Speisekarte und ihre Teile IV
(Salate) ............................................................................................273
Lektion fünfzehn
Die Speisekarte und ihre Teile V
(Nachspeisen) ...................................................................................291
Lektion sechzehn
Besondere Dienstleistungen .............................................................313
Test III ....................................................................................................333
Lösungen zu den Übungen ......................................................................339
Texte und Lösungen zu den Hörübungen .................................................371
Bibliographie ..........................................................................................409
Farbindex ................................................................................................411
Határozat száma: NGM/15190/2018
Érvényességi ideje: 2023.08.31.