Kit - Online könyvesbolt Online könyvvásárlás

Kit - Online könyvesbolt

Online könyvvásárlás

Kategóriák

HACCP és élelmiszer-biztonsági előírások az Európai Unióban

HACCP és élelmiszer-biztonsági előírások az Európai Unióban
Szerző: Dr. Szeitzné dr. Szabó Mária
Cikkszám: KR-200
Oldalak száma: 184
Nyelv:
Magyar
Kiadás éve:2013
ISBN azonosító:978-963-637-225-5
2.500.-

E könyv elődjének (HACCP és közegészségügyi előírások az Európai Unióban és Magyarországon) kiadásának megjelenése óta a jogszabályi környezet jelentősen megváltozott.

 Megújult a jogi szabályozás. 2008-ban új, „Élelmiszerlánc-törvény” jött létre. Ezt követően megváltoztak, módosultak a vendéglátó és kereskedelmi egységekre vonatkozó részletes hazai rendeletek, előírások is.

 A hatósági élelmiszer-felügyelet intézményi rendszere is megváltozott. 2012. március 15-én létrejött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóságok szervezeti felépítésében ugyancsak jelentős változás ment végbe.

 Mindezen változások indokolttá és szükségessé tették friss, naprakész ismeretek átadását.

 A könyv a megváltozott elvárásoknak megfelelő tartalommal, számos gyakorlati feladattal segíti – a sokszor száraz  – tananyag  elsajátítását.

 Melléklete számos, a gyakorlati életben használatos, dokumentumot tartalmaz.

 

Tartalomjegyzék
ELŐSZÓ
ÉLELMISZERBIZTONSÁG A TÖRTÉNELEM SORÁN
    1.1. Út a tapasztalattól a tudományig
    1.2. Élelmiszerjogi szabályozás az Európai Unióban
    1.3. Minőségbiztosítási alapismeretek
2. TÁPLÁLKOZÁS-EGÉSZSÉG­ÜGYI ISMERETEK
    2.1. A szervezet energiaszükséglete
    2.2. Az élelmiszerekben található tápanyagok
    2.3. Az étrendtervezés szempontjai
    2.4. Az egészséges táplálkozás alapelvei
3. ÉLELMISZERBIZTONSÁGI ALAPISMERETEK
    3.1. Az élelmiszerek szennyeződése
    3.2. Élelmiszerbiztonsági veszélyek
    3.3. Élelmiszer eredetű megbetegedések
    3.4. Élelmiszerekre vonatkozó előírások
4. ÉLELMISZER-KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓEGYSÉG LÉTESÍTÉSE
    4.1. Üzletnyitáshoz szükséges hozzájárulások
    4.2. Az egység létesítésének alapvető közegészségügyi feltételei
    4.3. Az egység kialakítása
    4.4. Általános üzemeltetési előírások
5. VENDÉGLÁTÓEGYSÉGEK KÜLÖN ELŐÍRÁSAI
    5.1. Áruátvétel, tárolás
    5.2. A nyersanyagok előkészítése
    5.3. A konyhatér higiénéje
    5.4. Tálalás
    5.5. Az ételek szállítása
    5.6. Tálalókonyha
    5.7. Ételrendelés, egyadagos kiszállítás, házhozszállítás
6. EGYES EGYSÉGTÍPUSOK KÜLÖN ELŐÍRÁSAI
    6.1. Hidegkonyhák
    6.2. Cukrászműhely, cukrászda, fagylaltozó
    6.3. Italboltok, eszpresszók, bárok
    6.4. Egyéb, büfé jellegű vendéglátó-ipari üzletek
    6.5. Nemzetiségi éttermek speciális szempontjai
    6.6. Élelmiszer-automaták, mozgó árusítás, kitelepülések, rendezvények
    6.7. Családias jellegű ellátást nyújtó intézmények (gyermekotthon, magánóvoda, falusi turizmus és egyéb hasonló étkeztetési formák)
    6.8. Étkeztetés közforgalmú járműveken
    6.9. Étkeztetés rendezvényeken
7. ÉLELMISZER-KERESKEDELMI EGYSÉGEK KÜLÖN ELŐÍRÁSAI
    7.1. Árurendelés, árubeszerzés
    7.2. Áruszállítás
    7.3. Áruátvétel, raktározás
    7.4. Előkészítés, csomagolás
    7.5. Az eladótér higiénéje
    7.6. A pénztárak, a kosarak és az előtér higiénéje
8. ÉLELMISZER-KERESKEDELMI EGYSÉGEK TÍPUSAI
    8.1. Általános áruház, élelmiszer jellegű áruház (ABC-k, szupermarketek)
    8.2. Élelmiszer jellegű vegyesüzlet (mini ABC-k, vegyesboltok)
    8.3. Élelmiszer szakboltok
    8.4. Csomagküldő szolgálatok, webáruházak, internetes értékesítés
    8.5. Utcai árusítás, mozgó árusítás, kitelepülés
    8.6. Piacok, vásárcsarnokok
9. A VENDÉGLÁTÁS ÉS KERESKEDELEM HATÓSÁGI FELÜGYELETE
    9.1. A hatósági ellenőrzés folyamata
    9.2. Az élelmiszer-előállítással, -forgalmazással kapcsolatos hatósági intézkedések
        9.2.1. Rendelkező határozat
        9.2.2. Szabálysértési eljárás
        9.2.3. Élelmiszerlánc-specifikus bírságok
10. HACCP RENDSZER KIALAKÍTÁSA
    10.1. A HACCP rendszer kialakulása
    10.2. A HACCP lényege, jellemzői
    10.3. A HACCP rendszer kialakításának jogszabályi követelményei
    10.4. A HACCP kialakítása a gyakorlatban
    10.5. HACCP terv kidolgozása
    10.6. Oktatás
    10.7. A HACCP rendszer ellenőrzése
HATÁLYOS JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE
FELHASZNÁLT IRODALOM
MELLÉKLETEK

Határozat száma: NGM/9729-3/2014
Érvényességi ideje: 2019.08.31.

Vissza