E könyv a reform jegyében, az európai uniós csatlakozás után készült, egy szakkönyvsorozat tagjaként. Az új kihívások a szakács és cukrász szakmában is szükségessé teszik az idegen nyelvi kommunikációt.
A könyv első hat fejezete (Frischen Sie Ihr Deutsch auf) nyelvi alapozó, tartalmazza a kezdők részére a minimális nyelvismereteket. A nem kezdők pedig felfrissíthetik meglévő tudásukat (A2, B1). A csoportok felkészültségi foka alapján határoztuk meg az alapozó rész feldolgozására szánt időt. A nyelvgyakorlók továbbhaladását teszttel segítjük.
A következő tíz fejezet speciális szakmai ismeretanyagot dolgoz fel a szakács- és cukrász- szakképzésben résztvevőknek.
Az ételkészítési és cukrászati ismereteket témakörökre bontva, receptekkel egészítettük ki. Az étkezési irányzatokat követve, külön hangsúlyt fektettünk az egészséges táplálkozás követelményeire, ismertetve diabetikus, vegetáriánus ételeket, valamint alacsony kalóriatartalmú készítményeket.
Minden fejezet rövid párbeszédből, a szakmai nyelvi vizsga anyagához kapcsolódó leíró részből, részletes szó- és kifejezésgyűjteményből áll, segíti azokat a hallgatókat is, akik önállóan készülnek a vizsgára. A főnév nemét a szó elé írt r, e vagy s betű mutatja. A szakmai szókincs terjedelmére tekintettel javasoljuk a szakmai szótár (Fenyvesné Somló Edit: Szakmai szótár szakácsok és cukrászok számára, német–magyar, magyar–német, KIT Kiadó), melyet Vokabeln és Ausdrücke néven jelöltünk, illetve könyvsorozatunk tagjaiként megjelenő további kiadványaink egyidejű használatát. A fejezetekhez továbbá nyelvtani magyarázatok és gyakorló feladatok tartoznak.
A könyvben nincs összefüggõ történetsor, de vannak állandó szereplők.
Az anyag összeállításakor figyelembe vettük az idegen nyelvben napjainkban végbement változásokat. A szakmai tételekre épülő szövegeket, a nyelvi és beszédkészséget fejlesztő feladatokat próbáltuk változatosan kialakítani. A nyelv hatékonyabb elsajátítása érdekében játékos feladatokat, betűrejtvényeket, közmondásokat, szólásokat, vicceket is felhasználtunk. A fejezetek terjedelmét a feldolgozott szakmai ismeretanyag határozta meg, ezért az összetartozó részeket
nem bontottuk meg. A könyv végén található a feladatok megoldókulcsa, a hallásértés
szövegkönyve és megoldókulcsa.
A könyv célja a szakmai ismeretek elsajátítása mellett a szövegértés és a beszédkészség fejlesztése. A gyakorlatok szóban és írásban is elvégezhetők.
A könyvhöz tartozó kazettán a helyes kiejtés és intonáció elsajátítását segítő dialógusok és szövegek találhatók. Ezek írott formában a hallásértés feladatok megoldókulcsával együtt a könyv végén találhatók.
Néhány hasznos tanács az eredményes tanuláshoz
– Az alapozó részt célszerű azoknak a hallgatóknak is áttanulmányozniuk, mintegy ismétlésként, akik már rendelkeznek bizonyos német nyelvismerettel.
– A szakmai szövegeket olvassa el figyelmesen és a lényeget próbálja meg belőlük megérteni.
– A témakörökhöz köthető szövegeket többször hallgassa meg a hanghordozón.
– A reális élethelyzeteken alapuló párbeszédeket játsszák el, majd egyéni ötletekkel egészítsék ki.
– A szavakat sohase önmagukban, hanem a szövegkörnyezethez csatolva tanulja meg. A szószedetben „itt” jelöléssel láttuk el a szó adott környezetbe illő jelentését.
– Amennyiben az általános résznél, de főleg a szakmai anyagnál probléma merül fel, érdeklődjön a szaktanárnál.
– A feladatokat a rövid nyelvtani magyarázatok és a példamondatok áttanulmányozása után oldja meg.
– A témakörökhöz kapcsolódó bő szókincs egy része eleinte passzív marad, majd később, a folyamatos tanulás eredményeképpen aktívvá válik.
– Javasoljuk az adott országok kultúrájának mélyebb megismerését, olvasson autentikus nyelvi magazinokat, könyveket, böngésszen a világhálón.
– A felkészülés hatékonyságát mérő tesztek képet adnak a haladás mértékéről, illetve felhívják a figyelmet az esetleges hiányosságokra. Minden esetben térjen vissza azokra a feladatokra, amelyeket nehezebben vagy egyáltalán nem sikerült megoldania.
– A könyv szerves részét képező rajzok, ábrák, rejtvények a nyelvtanulást kötetlenebbé teszik.
A nyelvtanulás megköveteli a folyamatos és rendszeres munkát, amelyet tekintsen befektetésnek a jövőbe és élvezze előnyeit egész életén át.
Sok sikert kívánunk a nyelvtanuláshoz!
Tartalomjegyzék
Inhaltsverzeichnis
Ajánlás .................................................................................................7
Frischen Sie Ihr Deutsch auf ..................................................................9
Lektion eins
Wir lernen einander kennen ..........................................................11
Lektion zwei
Ein typischer Tag ..........................................................................29
Lektion drei
Das ist nicht Omas Küche .............................................................43
Lektion vier
Was kocht denn da? ......................................................................61
Lektion fünf
Lasst uns ausgehen! .....................................................................79
Lektion sechs
Gehen wir einkaufen! ....................................................................93
Test I ..................................................................................................107
Was Sie schon immer über Gastronomie wissen wollten ......................113
Lektion sieben
Wie sieht die Arbeit aus? (Wer? Was? Wo?) ....................................115
Lektion acht
Was ist wichtig beim Kochen/Backen? ...........................................141
Lektion neun
Zubereitung von Zutaten, die wichtigsten Koch- und Backmethoden,
Lagerung und Verpackung .............................................................157
Lektion zehn
Eine gesunde Diät .........................................................................175
Lektion elf
Das Menü und seine Teile I (Vorspeisen und Suppen) .....................193
Test II (für Köche) .................................................................................207
Test II (für Konditoren) ..........................................................................213
Lektion zwölf
Grundwissen Backen ......................................................................219
Lektion dreizehn
Das Menü und seine Teile II (Fleischsorten) ....................................241
Lektion vierzehn
Noch mehr süße Sachen (Auch für Figurbewusste) ..........................267
Lektion fünfzehn
Das Menü und seine Teile III (Salate) ...............................................283
Lektion sechzehn
Das Menü und seine Teile IV (Nachspeisen) .....................................297
Test III (für Köche) .................................................................................311
Test III (für Konditoren) ..........................................................................315
Lösungen zu den Übungen .....................................................................319
Texte und Lösungen zu den Hörübungen ................................................355
Bibliographie .........................................................................................379
Határozat száma: SZFSZF/64094/2018-ITM
Érvényességi ideje: 2023.08.31.