A szótár a legfontosabb szakmai szókincset tartalmazza a kereskedelem, a turizmus és a vendéglátás területén dolgozók számára. A szótár tematikailag 2 egységből áll: egyrészt a szakmai témakörök szerint csoportosított francia-magyar, illetve a magyar-francia szakszókincsből, ahol a szavak és a kifejezések az adott témakörön belül ábécérendben találhatók. Másrészt a dialógusokból, szituációs párbeszédekből, amelyek a teljesség igénye nélkül kontextusban mutatják be a szavak egy részét.
Míg a kereskedelem területén átfogó, minden árucikk-kategóriára kiterjedő szóanyag került összeállítására, addig a turizmus és az idegenforgalom részekben a hangsúly a gyakorlati jellegű szókincsre került, a hazai viszonyokhoz igazítva. Így kerültek a szótárba a legismertebb magyaros ételnevek. A vendéglátással foglalkozó diákok figyelmébe ajánljuk a kereskedelmi részből az élelmiszerek és a konyhafelszerelés fejezeteit, az idegenforgalmat tanulók számára pedig a lakberendezés fejezet szókincse lehet hasznos.
A szótárt sikeresen használhatják a kereskedelem, a turizmus és a vendéglátás gyakorlati szakemberei, valamint a szakmai képzésben részt vevő diákok. A szótár elsősorban alap- és középfokú szakmai nyelvvizsgára felkészítő segédanyag.
TARTALOM
1. oldal
PÁRBESZÉDEK Minőség / 105
A bevásárlóközpontban / 11 Véleményem / 105
Ruházati boltban / 12 Az ár / 105
Élelmiszerüzletben / 14 A pénztárnál / 106
A gyógyszertárban / 14 Írószerbolt / 106
A sportboltban / 15 Könyvesbolt / 108
Az illatszerboltban / 16 Újságos bódé / 108
Egy új lakásban / 17 Gyógyszertár / 109
A vasútállomáson / 18 Vasedény, Konyhai eszközök / 109
A rendőrségen / 19 Szerszámok / 111
A postán / 20 Népművészeti bolt / 112
A bankban / 20 Játékok / 113
Az utazási irodában / 21 Iparművészet / 114
A repülőtéren / 22 Ékszerbolt, Óraüzlet / 114
A szállodában - Az érkezés / 23 Lakástextil / 115
Az idegenforgalmi hivatal / 24 Ágynemű, asztalnemű, törülköző / 115
A szállodában - Az elutazás / 24 Lakberendezés / 116
Az étteremben / 25 Méteráru / 117
KERESKEDELEM Rövidáru / 118
Szervezetek / 97 Dohánybolt / 118
Vásárlással kapcsolatos főnevek / 97 Lemezbolt / 119
Vásárlással kapcsolatos Háztartási bolt / 119
melléknevek / 98 Parfüméria és illatszerbolt / 120
Vásárlással kapcsolatos igék / 99 Sportszerek / 122
Színek / 100 Ofotért / 122
Anyagnevek / 100 Elektromos cikkek / 123
Mintázat / 101 Bőrdíszmű / 125
Ruhavásárlással kapcsolatos Cipők / 125
igék / 102 Női fehérnemű / 126
Ruhavásárlással kapcsolatos Férfi fehérnemű / 127
főnevek / 102 Felsőruházat / 127
Ruhavásárlással kapcsolatos Élelmiszerüzletek / 128
melléknevek / 103 Fűszer-csemege / 128
A vevő az eladóhoz / 104 Száraztészták / 129
Az eladó a vevőhöz / 104 Fűszerek / 130
Mennyiség / 104 Pékség / 130
Méret / 104 Cukrászkészítmények / 130
A próba / 105
2. oldal
Tejtermékek / 131 A szálloda étterme / 151
Gyümölcsök és zöldségek / 132 Szálláslehetőségek / 152
Italok / 133 Szórakozási lehetőségek / 152
Kiegészítő szavak / 134 VENDÉGLÁTÁS
A húsok / 135 A vendég a pincérhez / 153
Vadhúsok / 135 Pincér a vendéghez / 153
Hentesáru / 135 Itallap / 154
Szárnyasok / 135 Borok / 154
Halfélék / 136 Szeszesitalok / 154
IDEGENFORGALOM Alkoholmentes italok / 155
A turizmus sokszínűsége / 137 Vendéglátóipari szakmák / 155
Nyári sportok / 137 Vendéglátóipari üzemegységek / 156
Téli sportok / 138 Étteremmel / Étkezéssel kapcsolatos
Magyarország megtekintése / 138 igék / 156
A fővárosban / 138 Étteremmel / Étkezéssel kapcsolatos
Vidéken / 139 főnevek / 157
A hotelszakma foglalkozás- Étteremmel / Étkezéssel kapcsolatos
nevei / 140 melléknevek / 157
A telefonközpontban / 140 Teríték / 158
Kifejezések / 141 Az étkezések / 159
A szoba / 142 Egy étkezés részei / 160
A fürdőszoba / 143 Ételkészítés / 160
A szálloda belseje / 143 Előételek / 161
Feliratok / 144 Levesek / 162
A recepciónál / 145 Főételek / 162
A szállodák osztályozása / 148 Halételek / 163
Városnézés / 149 Köret / 163
Közlekedési eszközök / 149 Saláták / 164
A fizetés / 150 Mártások, szószok / 164