Kit - Online könyvesbolt Online könyvvásárlás

Kit - Online könyvesbolt

Online könyvvásárlás

Kategóriák

BE OUR GUEST (+ CD)

BE OUR GUEST (+ CD)
Szerző: Kovács Andrásné-Vajda Tibor
Cikkszám: KR-866
Oldalak száma: 387
Nyelv:
Angol
Kiadás éve:2018
ISBN azonosító:978 963 637 268 2
5.600.-

A szakkönyvsorozat újabb tagjaként a pincéreknek és a vendéglátásban dolgozó eladóknak kívánunk segítséget nyújtani a szakmai vizsgára való felkészülésben.
Az Európai Uniós kihívások megkövetelik, hogy a vendégekkel közvetlen kapcsolatban
lévõ pincérek, vendéglátóipari-, gyorsétkeztetési eladók idegen nyelvi kommunikációja magas szinten történjék mindkét fél megelégedésére.

Szeretnénk köszönetet mondani a Gundel étterem munkatársainak, kiemelten Farkas Józsefnek, Gloviczki Ákosnak és Fabók Mihálynak, akik jelentõs segítséget nyújtottak szakmai tapasztalataik átadásával.

A könyv első hat fejezete (Brush up on Your English) nyelvi alapozó, tartalmazza a kezdők részére a minimális nyelvismeretet. A nem kezdők pedig felfrissíthetik meglévő tudásukat (A2, B1). A csoportok felkészültségi foka alapján határozzuk meg az alapozó rész feldolgozására szánt időt. A nyelvgyakorlók továbbhaladását teszttel segítjük.

A következő tíz fejezet speciális szakmai ismeretanyagot dolgoz fel, mely tartalmazza a felszolgálói teendőket a kapcsolatteremtéstől a rendezvényszervezésig bezárólag. A szakmai anyag felöleli a teljes gyakorlati követelményeket, párbeszédekkel, feladatokkal, szófordulatokkal kiegészítve, bízva abban, hogy hozzájárul sikereik eléréséhez.

Minden fejezet párbeszédből, a szakmai nyelvi vizsga anyagához kapcsolódó leíró részből, részletes szó- és kifejezés-gyűjteményből áll, segíti azokat a hallgatókat is, akik önállóan készülnek a vizsgára. A szakmai szókincs terjedelmére tekintettel javasoljuk a szakmai szótár (Hőnyiné dr. Stephanides Éva: Szakmai szótár pincérek és vendéglátó pultosok számára, angol–magyar/magyar–angol, KIT Kiadó, melyet Word List néven jelöltünk), illetve könyvsorozatunk tagjaiként megjelenő további kiadványaink egyidejű használatát. A fejezetekhez nyelvtani
magyarázatok és gyakorló feladatok is tartoznak.

A könyvben nincs összefüggő történetsor, de vannak állandó szereplők.

Az anyag összeállításakor figyelembe vettük az idegen nyelvben napjainkban végbement változásokat. A szakmai tételekre épülő szövegeket, a nyelvi és beszédkészséget fejlesztő feladatokat próbáltuk változatosan kialakítani. A nyelv hatékonyabb elsajátítása érdekében játékos feladatokat, betűrejtvényeket, közmondásokat, szólásokat, tréfákat is felhasználtunk. A fejezetek terjedelmét a feldolgozott szakmai ismeretanyag határozta meg, ezért az összetartozó részeket
nem bontottuk meg. A könyv végén nyelvtani rendszerező táblázat, megoldókulcs és színes melléklet található feladatokkal.

A könyv célja a szakmai ismeretek elsajátítása mellett a szövegértés és a beszédkészség fejlesztése. A gyakorlatok szóban és írásban is elvégezhetők.
A könyvhöz tartozó hanganyag tartalmazza a pincér-vendég közötti párbeszédeket, néhány érdekes olvasmányt, valamint a szakszókincset, amely segítséget nyújt a helyes kiejtés elsajátításában.

Néhány hasznos tanács az eredményes tanuláshoz
– Az alapozó részt célszerû azoknak a hallgatóknak is áttanulmányozniuk, mintegy
ismétlésként, akik már egy bizonyos angol nyelvismerettel rendelkeznek.
– A szakmai szövegeket olvassa el figyelmesen és a lényeget próbálja meg belõle megérteni.
– A témakörökhöz köthető szavakat és kifejezéseket többször hallgassa meg a hanghordozón.
– A szavakat sohasem önmagukban, hanem a szövegkörnyezethez csatolva tanulja
meg. A szószedetben ”itt” jelöléssel láttuk el a szó adott környezetbe illő jelentését.
– A szó- és kifejezés-gyűjteményben felhívtuk a figyelmet az angol (UK) és amerikai
(US) nyelv közötti helyesírási, szó- és kifejezés-használati különbségekre.
– A reális élethelyzeteken alapuló párbeszédeket játsszák el, majd egyéni ötletekkel egészítsék ki.
– Amennyiben az általános résznél, de főleg a szakmai anyagnál probléma merül
fel, érdeklődjön a szaktanárnál.
– A feladatokat a rövid nyelvtani magyarázatok és a példamondatok áttanulmányozása után oldja meg.
– A témakörökhöz kapcsolódó bő szókincs egy része eleinte passzív marad, majd később, a folyamatos tanulás eredményeképpen válik aktívvá. Javasoljuk az adott országok kultúrájának mélyebb megismerését, olvasson autentikus nyelvi magazinokat, könyveket, valamint böngésszen a világhálón.
– A felkészülés hatékonyságát mérő tesztek képet adnak a haladás mértékéről, illetve felhívják a figyelmet az esetleges hiányosságokra. Minden esetben térjen vissza azokra a feladatokra, amelyeket nehezebben vagy egyáltalán nem sikerült megoldania.
– A könyv szerves részét képező rajzok, ábrák, rejtvények a nyelvtanulást kötetlenebbé teszik.

A nyelvtanulás megköveteli a folyamatos és rendszeres munkát, amelyet tekintsünk
jövőbeni befektetésnek és élvezze előnyeit egész életén át.


Sok sikert kívánunk a nyelvtanuláshoz!


                                                                                                                              

Tartalomjegyzék

Table of Contents

Ajánlás ...............................................................................................7

Brush up on Your English ....................................................................9

Unit One
       Getting to Know Each Other ........................................................11

Unit Two
       A Typical Day ...............................................................................27

Unit Three
       This Is Not Your Grandma’s Kitchen ..............................................41

Unit Four
       What’s Cooking? ..........................................................................63

Unit Five
       Let’s Go Out .................................................................................83

Unit Six
       Let’s Go Shopping ........................................................................97

Progress Test I ..................................................................................113

Everything You Always Wanted to Know about Catering ....................119

Unit Seven
       How Things Work (Who? What? Where?) .....................................121

Unit Eight
       Cooking, Storing and Serving Essentials .....................................143

Unit Nine
       Ways of Cooking Around the World/Major Cooking Processes ......163

Unit Ten
       A Healthy Diet ............................................................................183

Unit Eleven
       Restaurant Service, Menu and Its Parts I (The Menu as the Mirror 
       of the Restaurant) .......................................................................201

Progress Test II ..................................................................................223

Unit Twelve
       The Menu and Its Parts II (Drinks) ................................................229

Unit Thirteen
       The Menu and Its Parts III (Types of meat) ....................................251

Unit Fourteen
       The Menu and Its Parts IV (Vegetables, Sauces, Salads) .................269

Unit Fifteen
       The Menu and Its Parts V (Desserts, Coffees, Teas) .........................287

Unit Sixteen
       Special Functions and Services ....................................................309

Progress Test III ..................................................................................329

After-Word .........................................................................................335

Grammar Reference ............................................................................337

Irregular Verbs ....................................................................................345

Answer key to Exercises ......................................................................347

Bibliography .......................................................................................375 

Endorsement ......................................................................................377

Colour Index .......................................................................................379

 


Határozat száma: NGM/15192/2018
Érvényességi ideje: 2023.08.31.

Vissza