Kit - Online könyvesbolt Online könyvvásárlás

Kit - Online könyvesbolt

Online könyvvásárlás

Kategóriák

A kereskedelmi egység működtetése,az áruforgalom lebonyolítása (Tankönyv)

A kereskedelmi egység működtetése,az áruforgalom lebonyolítása (Tankönyv)
Szerző: Brusztné Kunvári Enikő
Cikkszám: KR-90
Oldalak száma: 416
Nyelv:
Magyar
Kiadás éve:2018
ISBN azonosító:978 963 637 290 3
4.300.-

A tankönyv a kereskedelmi szakmai képzés alapköveit alkotó modulok tantárgyait dolgozza fel: ezek a 11992-16 Kereskedelmi ismeretek modulból a Kereskedelmi ismeretek és a 11691-16 Eladástan modulból az Eladástan, illetve az Eladási ismeretek.

Egy kereskedelmi egység nyitása és eredményes működtetése megköveteli a piaci igények, valamint a vonatkozó jogszabályok ismeretét és alkalmazását.

Az áruforgalmi folyamat a beszerzést megelőző tevékenységtől egészen a vásárlás utáni teendőkig tart. E folyamat tervezése és végrehajtása elemi összetevője az üzlet olajozott működésének.

A mindennapos értékesítések során, a vállalkozás által forgalmazott termékek ismerete, a vevőtípusok felismerése elengedhetetlen a vásárlók megfelelő kiszolgálásához.

Mindezen ismeretek elsajátítását segíti ez a tankönyv, mely három nagy egységre/részre tagolható. Az alappillért az I. Általános áruismeret alkotja, amelyre a II. Áruforgalmi ismeretek rész épül, végül a III. Jogszabályok alkalmazása  teszi teljessé az ismereteket.

A tananyag minél hatékonyabb feldolgozása, és az ismeretek elsajátítása érdekében többféle módszer került alkalmazásra, ezzel segítve a tartalom gyakorlatiasabbá, érthetőbbé tételét a tanulók számára.

 

Tartalomjegyzék

 

 

ELŐSZÓ ..............................................................................................................................................9

 

I. ÁLTALÁNOS ÁRUISMERET .....................................................................................11

1. Az áru fogalma, csoportosítása ....................................................................................15

    1.1. Az áruk csoportosítása, eladhatósága .......................................................................15

    1.2. Árurendszerek ..........................................................................................................17

    1.3. A vonalkód fajtái, alkalmazása a kereskedelemben .................................................26

2. A minőség .......................................................................................................................37

    2.1. Minőségi osztályok .................................................................................................38

    2.2. Az áru minőségére ható tényezők ...........................................................................39

    2.3. A minőség objektív és szubjektív jellemzői ............................................................40

    2.4. Minőségtanúsítás formái, eszközei .........................................................................42

    2.5. Szabványok és szabványosítás ................................................................................47

    2.6. A HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer kialakítása a

           kereskedelmi egységekben ......................................................................................51

3. A csomagolás .................................................................................................................57

    3.1. A csomagolás fogalma, funkciói ..............................................................................57

    3.2. A csomagolás anyagai, jellemzői .............................................................................59

    3.3. Csomagolóeszközök fajtái, alkalmazásuk, előnyös, hátrányos tulajdonságaik .......61

    3.4. Csomagolóeszközökön feltüntetett jelölések ...........................................................68

    3.5. Környezetvédelem, hulladékkezelés ........................................................................73

4. Áru- és vagyonvédelem a kereskedelemben ................................................................81

    4.1. Az üzlet biztonságát befolyásoló tényezők...............................................................82

    4.2. Áru- és vagyonvédelmi eszközök fajtái, fő jellemzői ..............................................82

    4.3. Rendkívüli események fajtái, kezelése ....................................................................90

    4.4. A bolti lopás ..............................................................................................................92

Összefoglalás – I. Általános áruismeret .........................................................................103

 

II. ÁRUFORGALOM .....................................................................................................105

1. A kereskedelmi tevékenység jellemzése, szerepe, tagozódása ..................................109

    1.1. A nagykereskedelem tevékenysége, formái ...........................................................109

    1.2. A kiskereskedelem tevékenysége, formái ...............................................................111

    1.3. A bolti kereskedelem formái, értékesítési módjai ...................................................111

    1.4. A bolt nélküli kereskedelem formái, értékesítési módjai .......................................117

2. Az árubeszerzés, áruátvétel ........................................................................................121

    2.1. A beszerzés helye, szerepe az áruforgalomban ......................................................121

    2.2. A beszerzés folyamata ............................................................................................122

    2.3. Az áruátvétel célja, folyamata ................................................................................126

3. Készletezés ...................................................................................................................147

    3.1. A készlet fogalma, a készletgazdálkodás jelentősége ............................................147

    3.2. Az áruk raktári elhelyezése, tárolása ......................................................................150

    3.3. Árumozgató gépek, eszközök ................................................................................160

    3.4. A leltár. A leltározás fogalma, célja, lebonyolítása .................................................163

4. Az áruk eladásra történő előkészítése .......................................................................173

    4.1. Az áruelőkészítés menete, vonatkozó szabályok, előírások....................................173

    4.2. Az áruk eladótéri elhelyezésére szolgáló berendezések .........................................179

5. Eladási ismeretek .........................................................................................................187

    5.1. A vásárlás indítékai ................................................................................................187

    5.2. A vásárlási döntés folyamata ..................................................................................189

    5.3. Fogyasztói trendek, vásárlói típusok, vásárlói magatartások .................................192

    5.4. Az eladóval szemben támasztott követelmények ...................................................194

6. A vásárlásösztönzés eszközei ......................................................................................197

    6.1. Marketingkommunikáció .......................................................................................197

    6.2. Az eladáshelyi reklámok ........................................................................................199

    6.3. Az ökomarketing, a környezetvédelmet szolgáló reklám ......................................199

7. Az eladás technikája ....................................................................................................201

    7.1. Érintkezési szakasz: a vevő fogadása .....................................................................201

    7.2. Meggyőzés szakasza: az áru bemutatása ................................................................203

    7.3. Zárószakasz: az ellenérték elszámolása, az áru becsomagolás,

           értékesítés utáni teendők.........................................................................................204

    7.4. Az értékesítéshez kapcsolódó egyéb feladatok ......................................................205

8. Az e-kereskedelem eladási folyamata ........................................................................209

    8.1. Az e-kereskedelemben kapott megrendelések feldolgozása, visszaigazolása ........209

    8.2. Az elektronikus fizetés fajtái, feltételeinek kialakítása, a fizetés lebonyolítása .....211

9. A kereskedelmi egységek gépei, berendezései ...........................................................215

    9.1. A pénztárgépek .......................................................................................................216

    9.2. Hűtőberendezések ..................................................................................................222

    9.3. Mérlegek, mérőszalagok, mérőrudak .....................................................................225

    9.4. Szeletelő-, aprító- és csomagológépek ...................................................................227

Összefoglalás – II. Áruforgalom ....................................................................................229

 

III. JOGSZABÁLYOK ALKALMAZÁSA ...................................................................231

1. A kereskedelmi egység nyitásával és működtetésével kapcsolatos előírások .........235

    1.1. Az üzlet nyitásához szükséges hatósági engedélyek ..............................................235

    1.2. Az üzletek nyitva tartására vonatkozó szabályok ...................................................240

    1.3. Munkakörök a kereskedelemben ............................................................................244

2. Fogyasztói érdekvédelem ...........................................................................................253

    2.1. A fogyasztóvédelemmel kapcsolatos jogszabályok.

           A fogyasztóvédelem intézményrendszere .............................................................253

    2.2. Fogyasztóvédelmi alapfogalmak. A fogyasztókat megillető alapjogok.

           Biztonságos termék ................................................................................................256

    2.3. Fogyasztóvédelmi jogok biztosítása az e-kereskedelemben.

           Az e-kereskedelemre vonatkozó jogszabályok. .....................................................275

    2.4. Hatósági ellenőrzés a kereskedelemben .................................................................283

3. Munkavédelmi előírások a kereskedelemben ...........................................................289

    3.1. A munkavédelem fogalomrendszere ......................................................................290

    3.2. A biztonságos munkavégzés feltételei ....................................................................291

    3.3. Veszélyforrások és kockázati tényezők a munkahelyen .........................................295

    3.4. Balesetek, munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések kivizsgálása,

           bejelentése, adminisztrációja ..................................................................................305

    3.5. A munkavédelem hatósági felügyelete ...................................................................310

4. Tűzvédelmi szabályok .................................................................................................313

    4.1. Tűz- és égésvédelmi alapfogalmak ........................................................................313

    4.2. Tűzmegelőzési és tűzvédelmi feladatok .................................................................315

    4.3. Tűzvédelmi eszközök. Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok.......................319

    4.4. Tennivalók tűz esetén .............................................................................................325

5. Pénzforgalom a kereskedelemben ..............................................................................331

    5.1. Bankszámla nyitása, típusai, a bankszámla feletti rendelkezés .............................331

    5.2. A pénzforgalom fajtái .............................................................................................336

    5.3. A kereskedelemben leggyakrabban használt készpénz nélküli fizetési módok .....337

    5.4. A készpénzforgalom szabályai ...............................................................................341

6. Bizonylatkezelés a kereskedelmi egységekben ..........................................................365

    6.1. A bizonylatok csoportosítása ..................................................................................366

    6.2. A bizonylatok alaki és tartalmi kellékei. A bizonylatok kiállításával

           kapcsolatos szabályok ...........................................................................................367

    6.3. A szigorú számadási kötelezettség alá vont bizonylatok ........................................369

    6.4. A bizonylatok ellenőrzése ......................................................................................371

    6.5. A bizonylatok tárolása és megőrzése ......................................................................372

Összefoglalás – III. Jogszabályok alkalmazása ............................................................375

Irodalomjegyzék ..............................................................................................................377

Megoldókulcs ...................................................................................................................381

    I. Általános áruismeret ..................................................................................................381

    II. Ár uforgalom ............................................................................................................383

    III. Jogszabályok alkalmazása .......................................................................................388

MELLÉKLETEK ...........................................................................................................397

 

 

Határozat száma: SZFSZF/64089/2018-ITM

Érvényességi ideje: 2023.08.31.

Vissza