A tankönyv a kereskedelmi szakmai képzés alapköveit alkotó modulok tantárgyait dolgozza fel: ezek a 11992-16 Kereskedelmi ismeretek modulból a Kereskedelmi ismeretek és a 11691-16 Eladástan modulból az Eladástan, illetve az Eladási ismeretek.
Egy kereskedelmi egység nyitása és eredményes működtetése megköveteli a piaci igények, valamint a vonatkozó jogszabályok ismeretét és alkalmazását.
Az áruforgalmi folyamat a beszerzést megelőző tevékenységtől egészen a vásárlás utáni teendőkig tart. E folyamat tervezése és végrehajtása elemi összetevője az üzlet olajozott működésének.
A mindennapos értékesítések során, a vállalkozás által forgalmazott termékek ismerete, a vevőtípusok felismerése elengedhetetlen a vásárlók megfelelő kiszolgálásához.
Mindezen ismeretek elsajátítását segíti ez a tankönyv, mely három nagy egységre/részre tagolható. Az alappillért az I. Általános áruismeret alkotja, amelyre a II. Áruforgalmi ismeretek rész épül, végül a III. Jogszabályok alkalmazása teszi teljessé az ismereteket.
A tananyag minél hatékonyabb feldolgozása, és az ismeretek elsajátítása érdekében többféle módszer került alkalmazásra, ezzel segítve a tartalom gyakorlatiasabbá, érthetőbbé tételét a tanulók számára.
Tartalomjegyzék
ELŐSZÓ ..............................................................................................................................................9
I. ÁLTALÁNOS ÁRUISMERET .....................................................................................11
1. Az áru fogalma, csoportosítása ....................................................................................15
1.1. Az áruk csoportosítása, eladhatósága .......................................................................15
1.2. Árurendszerek ..........................................................................................................17
1.3. A vonalkód fajtái, alkalmazása a kereskedelemben .................................................26
2. A minőség .......................................................................................................................37
2.1. Minőségi osztályok .................................................................................................38
2.2. Az áru minőségére ható tényezők ...........................................................................39
2.3. A minőség objektív és szubjektív jellemzői ............................................................40
2.4. Minőségtanúsítás formái, eszközei .........................................................................42
2.5. Szabványok és szabványosítás ................................................................................47
2.6. A HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer kialakítása a
kereskedelmi egységekben ......................................................................................51
3. A csomagolás .................................................................................................................57
3.1. A csomagolás fogalma, funkciói ..............................................................................57
3.2. A csomagolás anyagai, jellemzői .............................................................................59
3.3. Csomagolóeszközök fajtái, alkalmazásuk, előnyös, hátrányos tulajdonságaik .......61
3.4. Csomagolóeszközökön feltüntetett jelölések ...........................................................68
3.5. Környezetvédelem, hulladékkezelés ........................................................................73
4. Áru- és vagyonvédelem a kereskedelemben ................................................................81
4.1. Az üzlet biztonságát befolyásoló tényezők...............................................................82
4.2. Áru- és vagyonvédelmi eszközök fajtái, fő jellemzői ..............................................82
4.3. Rendkívüli események fajtái, kezelése ....................................................................90
4.4. A bolti lopás ..............................................................................................................92
Összefoglalás – I. Általános áruismeret .........................................................................103
II. ÁRUFORGALOM .....................................................................................................105
1. A kereskedelmi tevékenység jellemzése, szerepe, tagozódása ..................................109
1.1. A nagykereskedelem tevékenysége, formái ...........................................................109
1.2. A kiskereskedelem tevékenysége, formái ...............................................................111
1.3. A bolti kereskedelem formái, értékesítési módjai ...................................................111
1.4. A bolt nélküli kereskedelem formái, értékesítési módjai .......................................117
2. Az árubeszerzés, áruátvétel ........................................................................................121
2.1. A beszerzés helye, szerepe az áruforgalomban ......................................................121
2.2. A beszerzés folyamata ............................................................................................122
2.3. Az áruátvétel célja, folyamata ................................................................................126
3. Készletezés ...................................................................................................................147
3.1. A készlet fogalma, a készletgazdálkodás jelentősége ............................................147
3.2. Az áruk raktári elhelyezése, tárolása ......................................................................150
3.3. Árumozgató gépek, eszközök ................................................................................160
3.4. A leltár. A leltározás fogalma, célja, lebonyolítása .................................................163
4. Az áruk eladásra történő előkészítése .......................................................................173
4.1. Az áruelőkészítés menete, vonatkozó szabályok, előírások....................................173
4.2. Az áruk eladótéri elhelyezésére szolgáló berendezések .........................................179
5. Eladási ismeretek .........................................................................................................187
5.1. A vásárlás indítékai ................................................................................................187
5.2. A vásárlási döntés folyamata ..................................................................................189
5.3. Fogyasztói trendek, vásárlói típusok, vásárlói magatartások .................................192
5.4. Az eladóval szemben támasztott követelmények ...................................................194
6. A vásárlásösztönzés eszközei ......................................................................................197
6.1. Marketingkommunikáció .......................................................................................197
6.2. Az eladáshelyi reklámok ........................................................................................199
6.3. Az ökomarketing, a környezetvédelmet szolgáló reklám ......................................199
7. Az eladás technikája ....................................................................................................201
7.1. Érintkezési szakasz: a vevő fogadása .....................................................................201
7.2. Meggyőzés szakasza: az áru bemutatása ................................................................203
7.3. Zárószakasz: az ellenérték elszámolása, az áru becsomagolás,
értékesítés utáni teendők.........................................................................................204
7.4. Az értékesítéshez kapcsolódó egyéb feladatok ......................................................205
8. Az e-kereskedelem eladási folyamata ........................................................................209
8.1. Az e-kereskedelemben kapott megrendelések feldolgozása, visszaigazolása ........209
8.2. Az elektronikus fizetés fajtái, feltételeinek kialakítása, a fizetés lebonyolítása .....211
9. A kereskedelmi egységek gépei, berendezései ...........................................................215
9.1. A pénztárgépek .......................................................................................................216
9.2. Hűtőberendezések ..................................................................................................222
9.3. Mérlegek, mérőszalagok, mérőrudak .....................................................................225
9.4. Szeletelő-, aprító- és csomagológépek ...................................................................227
Összefoglalás – II. Áruforgalom ....................................................................................229
III. JOGSZABÁLYOK ALKALMAZÁSA ...................................................................231
1. A kereskedelmi egység nyitásával és működtetésével kapcsolatos előírások .........235
1.1. Az üzlet nyitásához szükséges hatósági engedélyek ..............................................235
1.2. Az üzletek nyitva tartására vonatkozó szabályok ...................................................240
1.3. Munkakörök a kereskedelemben ............................................................................244
2. Fogyasztói érdekvédelem ...........................................................................................253
2.1. A fogyasztóvédelemmel kapcsolatos jogszabályok.
A fogyasztóvédelem intézményrendszere .............................................................253
2.2. Fogyasztóvédelmi alapfogalmak. A fogyasztókat megillető alapjogok.
Biztonságos termék ................................................................................................256
2.3. Fogyasztóvédelmi jogok biztosítása az e-kereskedelemben.
Az e-kereskedelemre vonatkozó jogszabályok. .....................................................275
2.4. Hatósági ellenőrzés a kereskedelemben .................................................................283
3. Munkavédelmi előírások a kereskedelemben ...........................................................289
3.1. A munkavédelem fogalomrendszere ......................................................................290
3.2. A biztonságos munkavégzés feltételei ....................................................................291
3.3. Veszélyforrások és kockázati tényezők a munkahelyen .........................................295
3.4. Balesetek, munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések kivizsgálása,
bejelentése, adminisztrációja ..................................................................................305
3.5. A munkavédelem hatósági felügyelete ...................................................................310
4. Tűzvédelmi szabályok .................................................................................................313
4.1. Tűz- és égésvédelmi alapfogalmak ........................................................................313
4.2. Tűzmegelőzési és tűzvédelmi feladatok .................................................................315
4.3. Tűzvédelmi eszközök. Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok.......................319
4.4. Tennivalók tűz esetén .............................................................................................325
5. Pénzforgalom a kereskedelemben ..............................................................................331
5.1. Bankszámla nyitása, típusai, a bankszámla feletti rendelkezés .............................331
5.2. A pénzforgalom fajtái .............................................................................................336
5.3. A kereskedelemben leggyakrabban használt készpénz nélküli fizetési módok .....337
5.4. A készpénzforgalom szabályai ...............................................................................341
6. Bizonylatkezelés a kereskedelmi egységekben ..........................................................365
6.1. A bizonylatok csoportosítása ..................................................................................366
6.2. A bizonylatok alaki és tartalmi kellékei. A bizonylatok kiállításával
kapcsolatos szabályok ...........................................................................................367
6.3. A szigorú számadási kötelezettség alá vont bizonylatok ........................................369
6.4. A bizonylatok ellenőrzése ......................................................................................371
6.5. A bizonylatok tárolása és megőrzése ......................................................................372
Összefoglalás – III. Jogszabályok alkalmazása ............................................................375
Irodalomjegyzék ..............................................................................................................377
Megoldókulcs ...................................................................................................................381
I. Általános áruismeret ..................................................................................................381
II. Ár uforgalom ............................................................................................................383
III. Jogszabályok alkalmazása .......................................................................................388
MELLÉKLETEK ...........................................................................................................397
Határozat száma: SZFSZF/64089/2018-ITM
Érvényességi ideje: 2023.08.31.