A tankönyv a kereskedelmi szakmai képzés alapköveit alkotó modulok tantárgyait dolgozza fel: ezek a 11992-16 Kereskedelmi ismeretek modulból a Kereskedelmi ismeretek és a 11691-16 Eladástan modulból az Eladástan, illetve az Eladási ismeretek.
Egy kereskedelmi egység nyitása és eredményes működtetése megköveteli a piaci igények, valamint a vonatkozó jogszabályok ismeretét és alkalmazását.
Az áruforgalmi folyamat a beszerzést megelőző tevékenységtől egészen a vásárlás utáni teendőkig tart. E folyamat tervezése és végrehajtása elemi összetevője az üzlet olajozott működésének.
A mindennapos értékesítések során, a vállalkozás által forgalmazott termékek ismerete, a vevőtípusok felismerése elengedhetetlen a vásárlók megfelelő kiszolgálásához.
Mindezen ismeretek elsajátítását segíti ez a tankönyv, mely három nagy egységre/részre tagolható. Az alappillért az I. Általános áruismeret alkotja, amelyre a II. Áruforgalmi ismeretek rész épül, végül a III. Jogszabályok alkalmazása teszi teljessé az ismereteket.
A tananyag minél hatékonyabb feldolgozása, és az ismeretek elsajátítása érdekében többféle módszer került alkalmazásra, ezzel segítve a tartalom gyakorlatiasabbá, érthetőbbé tételét a tanulók számára.
Tartalomjegyzék
ELŐSZÓ
I. ÁLTALÁNOS ÁRUISMERET
1. Az áru fogalma, csoportosítása
1.1. Az áruk csoportosítása, eladhatósága
1.2. Árurendszerek
1.3. A vonalkód fajtái, alkalmazása a kereskedelemben
2. A minőség
2.1. Minőségi osztályok
2.2. Az áru minőségére ható tényezők
2.3. A minőség objektív és szubjektív jellemzői
2.4. Minőségtanúsítás formái, eszközei
2.5. Szabványok és szabványosítás
2.6. A HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer kialakítása a kereskedelmi egységekben
3. A csomagolás
3.1. A csomagolás fogalma, funkciói
3.2. A csomagolás anyagai, jellemzői
3.3. Csomagolóeszközök fajtái, alkalmazásuk, előnyös, hátrányos tulajdonságaik
3.4 Csomagolóeszközökön feltüntetett jelölések
3.5. Hulladékkezelés
4. Áru- és vagyonvédelem a kereskedelemben
4.1. Az üzlet biztonságát befolyásoló tényezők
4.2. Áru- és vagyonvédelmi eszközök fajtái, fő jellemzői
4.3. Rendkívüli események fajtái, kezelése
4.4. A bolti lopás
Összefoglalás – I. Általános áruismeret
II. ÁRUFORGALOM
1. A kereskedelmi tevékenység jellemzése, szerepe, tagozódása
1.1. A nagykereskedelem tevékenysége, formái
1.2. A kiskereskedelem tevékenysége, formái
1.3. A bolti kereskedelem formái, értékesítési módjai
1.4. A bolt nélküli kereskedelem formái, értékesítési módjai
2. Az árubeszerzés, áruátvétel
2.1. A beszerzés helye, szerepe az áruforgalomban
2.2. A beszerzés folyamata
2.3. Az áruátvétel célja, folyamata
3. Készletezés
3.1. A készlet fogalma, a készletgazdálkodás jelentősége
3.2. Az áruk raktári elhelyezése, tárolása
3.3. Árumozgató gépek, eszközök
3.4. A leltár. A leltározás fogalma, célja, lebonyolítása
4. Az áruk eladásra történő előkészítése
4.1. Az áruelőkészítés menete, vonatkozó szabályok, előírások
4.2. Az áruk eladótéri elhelyezésére szolgáló berendezések
5. Eladási ismeretek
5.1. A vásárlás indítékai
5.2. A vásárlási döntés folyamata
5.3. A vásárlói típusok, vásárlói magatartások
5.4. Az eladóval szemben támasztott követelmények
6. A vásárlásösztönzés eszközei (Kereskedő képzés)
6.1. Marketingkommunikáció
6.2. Az eladáshelyi reklámok
6.3. Az ökomarketing, a környezetvédelmet szolgáló reklám
7. Az eladás technikája
7.1. Érintkezési szakasz: a vevő fogadása
7.2. Meggyőzés szakasza: az áru bemutatása
7.3. Zárószakasz: az ellenérték elszámolása, az áru becsomagolás, értékesítés utáni teendők
7.4. Az értékesítéshez kapcsolódó egyéb feladatok
8. Az e-kereskedelem eladási folyamata
8.1. Az e-kereskedelemben kapott megrendelések feldolgozása, visszaigazolása
8.2. Az elektronikus fizetés fajtái, feltételeinek kialakítása, a fizetés lebonyolítása
9. A kereskedelmi egységek gépei, berendezései
9.1. A pénztárgépek
9.2. Hűtőberendezések
9.3. Mérlegek, mérőszalagok, mérőrudak
9.4. Szeletelő-, aprító- és csomagológépek
Összefoglalás – II. Áruforgalom
III. JOGSZABÁLYOK ALKALMAZÁSA
1. A kereskedelmi egység nyitásával és működtetésével kapcsolatos előírások
1.1. Az üzlet nyitásához szükséges hatósági engedélyek
1.2. Az üzletek nyitva tartására vonatkozó szabályok
1.3. Munkakörök a kereskedelemben
2. Fogyasztói érdekvédelem
2.1. A fogyasztóvédelemmel kapcsolatos jogszabályok. A fogyasztóvédelem intézményrendszere
2.2. Fogyasztóvédelmi alapfogalmak. A fogyasztókat megillető alapjogok. Biztonságos termék
2.3. Fogyasztóvédelmi jogok biztosítása az e-kereskedelemben. Az e-kereskedelemre vonatkozó jogszabályok
2.4. Hatósági ellenőrzés a kereskedelemben
3. Munkavédelmi előírások a kereskedelemben
3.1. A munkavédelem fogalomrendszere
3.2. A biztonságos munkavégzés feltételei
3.3. Veszélyforrások és kockázati tényezők a munkahelyen
3.4. Balesetek, munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések kivizsgálása, bejelentése, adminisztrációja
3.5. A munkavédelem hatósági felügyelete
4. Tűzvédelmi szabályok
4.1. Tűz- és égésvédelmi alapfogalmak
4.2. Tűzmegelőzési és tűzvédelmi feladatok
4.3. Tűzvédelmi eszközök. Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok
4.4. Tennivalók tűz esetén
5. Pénzforgalom a kereskedelemben
5.1. Bankszámla nyitása, típusai, a bankszámla feletti rendelkezés
5.2. A pénzforgalom fajtái
5.3. A kereskedelemben leggyakrabban használt készpénz nélküli fizetési módok
5.4. A készpénzforgalom szabályai
6. Bizonylatkezelés a kereskedelmi egységekben
6.1. A bizonylatok csoportosítása
6.2. A bizonylatok alaki és tartalmi kellékei. A bizonylatok kiállításával kapcsolatos szabályok
6.3. A szigorú számadási kötelezettség alá vont bizonylatok
6.4. A bizonylatok ellenőrzése
6.5. A bizonylatok tárolása és megőrzése
Összefoglalás – III. Jogszabályok alkalmazása
Irodalomjegyzék
Megoldókulcs
I. Általános áruismeret
II. Áruforgalom
III. Jogszabályok alkalmazása
MELLÉKLETEK
Határozat száma: SZFSZF/64089/2018-ITM
Érvényességi ideje: 2023.08.31.